L. Langendijk

L. Langendijk

L. Langendijk is de bloemenkwekerij van Leo Langendijk aan de Creutzberglaan 43 in Beverwijk.
Sinds 2009 heb ik het bedrijf overgenomen van mijn ouders. Die kunnen echter niet stil zitten en werken nog dagelijks mee in het bedrijf.
De kwekerij is ruim 1,5 ha groot, waarvan 4.000 m2 aan vaste kas. Het teeltplan bestaat momenteel uit lathyrus, sneeuwbes (symphoricarpos) en skimmia als snijbloem.
Onze missie is het kweken van seizoensbloemen van topkwaliteit. Alle bloemen worden afgezet via de veilingklok in Rijnsburg. We streven naar een duurzame productiemethode en het gebruik van zoveel mogelijk organische meststoffen en biologische gewasbeschermingsmiddelen. Ook willen we spaarzaam omgaan met energie, bijvoorbeeld doordat we zonnepanelen op het dak hebben geplaatst. We willen niet alleen de bloemen optimaal telen en oogsten. Uiteindelijk de consument, maar daarvoor ook de handel en de bloemist, moet tevreden zijn met onze bloemen.

GESCHIEDENIS
Opa Piet Langendijk is in 1928 begonnen als zelfstandig tuinder. Na diverse omzwervingen in Beverwijk, kocht hij rond 1940 een perceel grond met woonhuis aan de Creutzberglaan 45 in Beverwijk. Daar is ons bedrijf nog steeds gevestigd. In de beginjaren teelde opa vele soorten groente en ook bloemen. Vaak werd gebruik gemaakt van zogenaamd plat glas. Daaronder werden vaak vroege worteltjes, boontjes en ook gele komkommers geteeld. Ook teelde hij bloemen, waaronder dahlia’s, tulpen en narcissen.
Halverwege de jaren ’60 heeft mijn vader, Leo Langendijk, het bedrijf overgenomen. Eerst in maatschap met zijn vader, daarna als zelfstandig kweker. In die tijd waren de teeltvergunningen inmiddels afgeschaft en kon hij meer bloemen gaan telen. Hij heeft toen zijn eerste Venlo kas gebouwd, speciaal voor de teelt van rozen. Daarnaast heeft hij ook vele andere gewassen geteeld, waaronder: sla, andijvie, postelijn, snijbonen, sperciebonen, worteltjes, selderij, peterselie, lathyrus, tulpen, narcissen, gladiolen, ixia’s, chrysanten, asters, agapanthus, nerine, anjers, zantedeschia’s, astilbe en diverse zomerbloemen.

TEELTPLAN
De Lathyrus (of siererwt) worden ieder voorjaar in de kas gekweekt. Hoewel het klimplanten zijn, moeten ze ondersteund worden door extra touwtjes. Ieder jaar zijn hier vele kilometers aan touw voor nodig. We streven ernaar om bloemen te telen met een lengte van 35 tot 40 cm en met een houdbaarheid van minimaal 1 week. De oogst valt meestal tussen 20 april en begin juli. Wist u trouwens dat de Lathyrus de lievelingsbloem van koningin Juliana was? Tot voor kort werd de jaarlijkse Nationale Lathyrus tentoonstelling gehouden in de tuinen van Paleis Soestdijk.
Sneeuwbessen, of symphoricarpos, kent u vast wel. Ze worden vaak langs de kant van de weg aangeplant. Die soorten hebben echter meestal een rommelige groeiwijze en vrij weinig bessen. Door veredeling zijn er soorten ontstaan met mooie rechtopgaande takken die vol met bessen zijn. Wij telen soorten van de “Magical” lijn, van veredelaar Kolster. Momenteel hebben we één witte cultivar en drie roze cultivars. De oogst valt meestal van de 2e helft van augustus tot begin oktober.
Van skimmia telen we drie soorten: de rode Rubella, de groene Kew Green en de witte Magical Finchy. De groene en de witte worden in de kas geteeld. De Rubella telen we buiten in een gaashal. De skimmia is immers een schaduwplant. Als we die niet onder een schaduwnet, of in een gekrijte kas zouden telen, krijgen de planten geen mooi blad. Ook zijn de planten zo beschermd tegen harde wind en hagel. Hierdoor kunnen we een mooie kwaliteit skimmiabloemen telen. De meeste takken worden geoogst van november tot de Valentijn.

  • L. Langendijk

  • Creutzberglaan 43, Beverwijk